Een webwinkel beginnen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met een behulp van een professioneel webshopsysteem heb je al snel een goed werkende site met producten in de lucht. En aan online shoppers ontbreekt het anno 2022 ook niet. Toch komt er wel wat meer kijken bij het opzetten van een webshop. En het succesvol maken ervan? Daarvoor is nóg veel meer nodig. Hieronder een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Ken je klant


Je doelgroep leren kennen is belangrijk, bijvoorbeeld via een doelgroep analyse. Door je te verdiepen in de doelgroep ontdek je wat voor hen belangrijk is en naar welke informatie zij zoeken. Vervolgens kun je hierop inspelen. Als jij weet wie jouw klanten zijn kun je verder veel gerichter social media inzetten en specifiekere productteksten en nieuwsbrieven schrijven. Het bedenken van leuke acties wordt ook makkelijker wanneer je jouw klanten een beetje kent. Verder kun je nieuwe potentiële klanten aantrekken met een strategie voor leadgeneratie.  

Laat de klant jouw onderneming kennen


Het kennen van je klanten en potentiële klanten kan je webshop succesvoller maken. Omgekeerd kan het ook lonen dat jouw klanten een duidelijk beeld hebben bij jouw onderneming. Het is namelijk heel goed mogelijk dat een klant bij jou producten bestelt omdat het verhaal achter de producten hem of haar aanspreekt. Vertel daarom hoe jouw producten tot stand komen, wat jouw webshop uniek maakt en waar jouw onderneming voor staat. Naast dat het verhaal achter jouw webshop een klant kan aanspreken, gaat dit je ook helpen bij het uitdragen van jouw merk identiteit.  

Producten in de spotlight


Een aantrekkelijke productfoto doet wonderen. Net als een heldere en vlot leesbare productbeschrijving. Houd bij het schrijven van teksten en het maken van productfoto’s weer je klant in het achterhoofd. Zo maak je content die aansluiting vindt bij jouw doelgroep. Je hoeft trouwens niet alleen in foto’s en tekst te denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een handige productvideo?

Zet in op gebruikersgemak


Wat is er meer frustrerend dan een website die om de minuut vastloopt? Onderschat niet hoe snel een online klant gevlogen is wanneer een website hapert. Maak je website daarom zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Zorg ervoor dat jouw website snel laadt en ook op mobiele apparaten goed functioneert. Verder is het fijn als klanten makkelijk wegwijs worden op jouw site. Wat hierbij helpt is een logische indeling van het menu en bijvoorbeeld zoekfilters waarmee het productaanbod gefilterd kan worden op de wensen van de klant.